על פי טיוטת ההסכם המתגבש שהוגשה היום בבוקר בביירות, לבנון תפצה את ישראל בגין חלקה היחסי בשדה "כנא", ומנגד דרישתה של ישראל באשר לאזור חיץ ביטחוני בקרבת הגבול לא תיענה. מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה עתיד להגיב היום להסכם שמסתמן כ"הישג גדול ללבנון". שלב הבדיקה באסדת "כריש" יחל השבוע וממשלת ישראל נכנסת למרוץ נגד הזמן, במהלכו תידרש להגיע להחלטה האם להתחיל לשאוב עוד בטרם הושג הסכם.
שגרירת ארה"ב בלבנון דורתי שיי הגישה היום (יום שבת) את טיוטת ההסכם שגובשה על ידי האמריקאים לנשיא לבנון מישל עוואן, עם שינויים והתאמות בהתאם לדרישות שני הצדדים. על פי כלי התקשורת בלבנון, הדגשים העיקריים בטיוטת ההסכם הנם הסכמה על כך שקו 23 וצפונה מכך יהיה שייך ללבנון, בעוד ודרומה מכך יהיה שייך לישראל. עם זאת, שדה "כנא" אשר על פי המתווה חלקו הדרומי נמצא בתוך שטחה של ישראל יוחרג ויהיה שייך כולו ללבנון. לחילופין שדה "כריש" יהיה שייך כולו לישראל.
המחלוקת בין ישראל ללבנון עמדה עד כה על מספר סוגיות. הסוגייה הראשונה הנה סוגיית הפיצויים שלכאורה מגיעים לישראל לאור חלקה היחסי בשדה "כנא". עמדת לבנון באשר לכך הייתה סירובה המוחלט להעביר לישראל תשלום בעבור זאת, בין אם באופן ישיר ובין אם באופן עקיף באמצעות חברת האנרגיה שבתורה תעביר לישראל תשלום מרווחי הגז. אולם העיתון "א-ד'יאר" הלבנוני מדווח היום שלבנון לבסוף הסכימה להתפשר וחברת האנרגיה הצרפתית "טוטאל" תשלם לישראל בעבור חלקה היחסי בשדה "כנא". לא ברור באיזה אופן יועבר אותו תשלום, האם באמצעות מודל לפיו חברת האנרגיה תרכוש מישראל (Buying out) את חלקה היחסי משדה הגז עוד בטרם החלו החיפושים, או לחילופין מודל לפיו תעביר החברה לישראל תשלומים מרווחי הגז לאחר מכן.
נקודת המחלוקת השנייה, וגם הקריטית ביותר, עומדת על קו החוף. מאחר ועל פי המתווה קו הגבול לכאורה אמור לזוז דרומה, ישראל חוששת שיישובים מסוימים בצפון יהיו חשופים בפני הצד הלבנוני, באופן כזה שיעמיד אותם בפני סיכון ביטחוני. זו הסיבה שישראל דרשה שעל אף השינויים במים הכלכליים (ההגדרה של "מים כלכליים" עומדת על מרחק של בין 12 מייל מקו החוף ועד ל-250 מייל מקו החוף), קו הגבול במים הריבוניים בקרבת החוף לא ישתנה. לפי מתווה הפשרה לבנון תקבל לידיה את כל בלוק מספר 10, שהוא כאמור השטח שבתוכו נמצא שדה "כנא", וחלקו הדרומי נושק לקו הכחול הישן. על פי "א-ד'יאר", לאור המתווה המוסכם על הצדדים ושינוי קו הגבול דרומה, קצהו הדרומי של בלוק 10 משקיף על חלקים מהעיר עכו. בתגובה להתפתחות מדאיגה זו, ישראל עמדה על כך שהשטח אשר משתרע בין נקודה B1 בחוף ועד הקצה הדרומי של בלוק 10, יהווה אזור חיץ ביטחוני. לבנון דחתה את האפשרות הזו, אולם כדי שהמו"מ לא ייכשל לחלוטין, הוצע מתווה פשרה, לפיו אותה סוגייה תוחרג מהשיחות ותידחה למועד מאוחר יותר, או שלחילופין ישהה בשטח כוח בינלאומי. לאחרונה מתקיים קמפיין מצידו של חיזבאללה נגד הנוכחות של כוח יוניפי"ל בדרום לבנון, ולא ברור מה תהיה עמדתו ביחס לפתרון המוצע.
![]() |
שטח מחלוקת המים הכלכליים בין ישראל ללבנון |
העיתון הלבנוני "אל-אח'בר" מדווח הבוקר כי ביחס לדרישת ישראל לאזור החיץ בקרבת החוף, לבנון עמדה על כך שטיוטת ההסכם לא תכלול את הסוגייה כלל, אחרת תידחה ללא כל דיון נוסף. עוד הוא מוסיף כי ישראל דחתה זה משכבר את ההצעה להציב כוח בינלאומי באזור המדובר. על כן הוצע מתווה פשרה מצד האמריקאים, לפיו סוגיית אזור החיץ תידחה למועד אחר, כדי שהצדדים יוכלו להתכנס סביב ההסכמות שבכל זאת הושגו באשר למים הכלכליים.
התפתחות זו איננה מבשרת טובות מבחינת היתכנותו של ההסכם בצד הישראלי, מאחר ושינוי קו הגבול במים הריבוניים בקרבת החוף מהווה שינוי לא רק במים הכלכליים של ישראל אלא גם במים הריבוניים שלה. ההיבט הזה מחייב על פי גורמים משפטיים התייחסות להסכם כהסכם טריטוריאלי לכל דבר, המחייב לכאורה רוב של 80 ח"כים או רוב במשאל עם, זאת על פי חוק "משאל עם". מלבד זאת, הפשרות הנדרשות מצידה של ישראל הנן ביטחוניות במהותן. אלו עתידות להחריף את הוויכוח הציבורי, בייחוד בתקופת בחירות.
מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה אמור לשאת היום דברים, ולהתייחס בין היתר להסכם המתגבש. לא ברור מה תהיה עמדתו, אולם נראה כי קיימת הסכמה אולי אף שביעות רצון, במה שהעיתון "אל-אח'בר" מתאר כ"הישג גדול" ללבנון. בישראל לעומת זאת עתיד להתפתח וויכוח ציבורי ומשפטי שיעכב את ההסכם. הוויכוח הפוליטי יתקיים בצילן של הבחירות המתקרבות, ובעת האחרונה כבר התוודענו לקיומה של עצרת מחאה מול ביתו של ראש הממשלה יאיר לפיד, זאת בשל הכוונה לאשר אותו בפורום קבינט, וללא קיומו של דיון בכנסת.
בשבוע הקרוב עתיד להתחיל שלב קידוח הניסיון והולכת גז בצינורות מחוף הים לאסדת הגז "כריש", כשלב מקדים לפני הזרמת הגז מהאסדה למערכת הארצית. עד לשלב זה לא ברור מה תהיה תגובת חיזבאללה לכך. בנאומו האחרון של נסראללה, התייחס האחרון לבדיקות שעתידות להיערך באסדת "כריש":
העברנו מסר (לממשלת ישראל) שלא דרך התקשורת, העברנו מסר תקיף מאוד, לפיו אם ההפקה החלה, אזי יש בעיה. יש בעיה. בעקבות כך הישראלים הבהירו בפומבי כי לא מדובר בהפקה או בהזרמת גז ונפט מכריש אל החוף, אלא להיפך - מדובר בפעולה לשם הכנת הצינורות ליום ההפקה שיבוא. לכן אנחנו שוב מקבעים את המשוואה: לא נאפשר הפקת נפט וגז מאסדת כריש הנתונה במחלוקת לפני שלבנון תקבל את מה שמגיע לה. (ערוץ היו-טיוב של ד"ר אדי כהן)
על פניו המסרים מצידו של נסראללה הנם מעורפלים ביותר, אולם ישראל מצידה וכפי שהתפרסם בכלי תקשורת, נערכת לכך שחיזבאללה ינסה לבצע פרובוקציה כלשהי.
על פי הדיווחים השונים, שלב הבדיקה של האסדה עתיד להימשך מספר שבועות עד להתחלת השאיבה, ובין היתר נועד לתת "חלון זמן נוסף להסכם לפני שתחל שאיבת הגז מהמאגר". אולם נראה דווקא שפרק הזמן הקרוב יעמוד בסימן הוויכוח הפנימי בישראל באשר להסכם. התפתחות זו מעמידה את ממשלת ישראל בגבה אל הקיר במרוץ נגד הזמן. מחד, ההסכם לא יוכל להיחתם עד אשר ייפתרו כלל המחלוקות המשפטיות, ומנגד, תידרש החלטה באם להתחיל בשאיבת הגז מאסדת "כריש" עוד בטרם ההסכם ייחתם. החלטה שכזו תתקבל ברקע מערכת בחירות ולחץ ציבורי, שעתיד ליצור את הרושם של כניעה לתכתיבי חיזבאללה, מה שבסבירות גבוהה יעמיד את ראש הממשלה לפיד בפני לחצים גדולים ביותר בכל זאת לאשר את תחילת השאיבה. מנגד, לא ברור מה תהיה עמדת חברת האנרגיה "אנרג'יאן" באשר לתחילת העבודות תחת איומי חיזבאללה.
תגובות
הוסף רשומת תגובה