דריכות גבוהה צפויה בחודשים הקרובים כאשר איראן מוסיפה להעשיר אורניום וחיזבאללה מוסיף להתקדם בפרויקט דיוק הטילים בלבנון. ישראל ובנות בריתה בגבן אל הקיר, כך גם איראן אשר כורעת תחת נטל הסנקציות. כלל הסימנים מצביעים על הקיץ כמועד שבו הדברים עשויים להגיע אל סף פיצוץ, אולם ייתכן שעוד הרבה לפני כן.
היערכות גבוהה לאפשרות שאיראן אשר נמצאת במצב כלכלי קשה מנשוא ברקע משבר הקורונה והסנקציות הקשות, וזקוקה להסרת הסנקציות באופן מידי, צפויה לנסות ולנקום את הרג אנשיה ולהעניש את ישראל ובנות בריתה אשר לוחצות על ארה"ב שלא לשוב להסכם הגרעין. היא עשויה לנסות וליזום פרובוקציה צבאית באמצעות חיזבאללה בלבנון והחוט'ים בתימן, זאת כדי "להקדים" את לוח הזמנים הישראלי שמעמיד את תקופת הקיץ כקו האחרון שבמהלכו לא יהיה ניתן להמתין יותר ויידרשו החלטות הרות גורל באשר לפרויקט הגרעין באיראן ופרויקט דיוק הטילים בלבנון.
בעת האחרונה קיימת שורה של פרסומים בתקשורת הישראלית, אשר ייתכן ומתבססים על תדרוכים עיתונאיים של מקורות ביטחוניים ישראליים, באשר לעימות צפוי בין ישראל לאיראן, וביתר שאת לארגון הפרוקסי שלה - חיזבאללה בלבנון.
כך למשל בתור של הפרשן הצבאי של ערוץ 13 ועיתון מעריב אלון בן דוד תחת הכותרת "מתקרבים לנקודת האל חזור: ישראל נמנעת מלטפל באיום האסטרטגי הגדול", המתייחס לאיום מצד חיזבאללה שעושה ימים כלילות להפוך את הטילים "הטיפשים" שלו לרקטות חכמות.
המאמר מסביר כיצד רקטות המסוגלות להגיע לטווחים קצרים ובינוניים ומאיימות על כל שטח ישראל, עודן נעדרות יכולת דיוק משמעותי, אך עשויות להפוך לנשק המאיים אסטרטגית על ישראל באמצעות יכולת דיוק גבוהה במיוחד הודות להתקנתם של שבבים מיוחדים. הסיבה לאיום האסטרטגי נעוצה ביכולת של אותם טילים לפגוע בכל מקום כמעט, למשל בבניין הקריה בתל אביב.
חיזבאללה לפי בן דוד מבריח את את השבבים במזוודות ומתקין אותם במפעלים מיוחדים אשר צה"ל מכיר את מיקומם. אולם צה"ל והדרג המדיני ממאנים לפעול נגדם ביודעם שפגיעה בהם תגרור תגובה ומערכה צבאית שלמה שהיא למעשה מלחמה כוללת. בסיטואציה שכזו העורף הופך לחזית והתחזיות מדברות על אלפי הרוגים. לפי בן דוד ישראל משולה לצפרדע בסיר עם מים רותחים:
"כמו המשל על הצפרדע שמתבשלת לאטה בסיר מים, גם אנחנו מספרים לעצמנו שהמים אומנם כבר די חמים אבל הם עדיין נעימים ולא צריך לקפוץ החוצה.. היום, כשאנחנו כבר במרחק לא רב מנקודת הרתיחה, חייבים להגדיר ולקבוע במפורש מהי הטמפרטורה שאותה כבר לא נוכל לסבול".
בן דוד מעריך שמלחמת לבנון שלישית תעביר את ישראל חווית כאב שהחברה הישראלית לא חוותה כמותה מאז מלחמת העצמאות, אולם אי אפשר להתעלם לעוד הרבה זמן מהאיום שהולך ומתעצם ונדרשת "מנהיגות אחראית, מדינית וצבאית, להגדיר עוד השנה מהו הקו האדום שיחייב אותנו לפעול."
ארבעה צירי פעולה
מאמר נוסף מתפרסם באתר האינטרנט של ערוץ 20 (ללא ציון שם הכותב/ת) בו הוא עומד על ארבעה צירי זמן לפעולה אשר עומדים לרשות ישראל לפעול נגד מפעלי דיוק הטילים של חיזבאללה בלבנון.
שני צירי הפעולה הראשונים הנם צירי הקורונה והבחירות. הראשון מעקר את אפשרות הפעולה של ישראל בשל מצב התחלואה והעומס על בתי החולים, בעוד והשני בסבירות נמוכה להתרחש בשל הנסיבות הפוליטיות המורכבות, בראשן מערכת היחסים הלעומתית בין שר הביטחון בני גנץ לרה"מ בנימין נתניהו.
הצירים השלישי והרביעי מתייחסים לאפשרות שעודנה עומדת לפיה חיזבאללה ואיראן עדיין מעוניינות ועשויות לנסות ולנקום את הרג אנשיהן, עלי מוחסן פעיל חיזבאללה שנהרג מתקיפה המיוחסת לצה"ל בסוריה בסוף יולי בשנה שעברה, ומדען הגרעין האיראני מוחסן פח'ריזאדה סמוך לטהרן בסוף נובמבר גם כן בשנה שעברה.
שני הצירים הללו מתוארים כימי קרב שעלולים לגלוש למערכה רחבה, אותה צה"ל קרוב לוודאי ינסה לנצל כדי לתקוף את מפעלי דיוק הטילים בלבנון.
ערוץ 20 מסכם כי:
"שקלול ציר הזמן הישראלי עם ציר הצורך מוביל אותנו לכיוון הקיץ ולא לפני. זאת בהינתן כי החיסונים היו מוצלחים וממשלה יציבה הצליחה לקום. שני הצירים האחרים שלא תלויים רק בנו, יכולים להפתיע ולהקדים את לוח הזמנים. בדרך, שלל פעולות ואפשרויות עיכוב ושיבוש הפרוייקט שיאפשרו מרווח זמן ואיפוס שעונים."
המאמר השלישי הנו של של העיתונאי יוני בן מנחם אשר מתפרסם במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, גם הוא עומד על האיום האסטרטגי שמהווה פרויקט דיוק הטילים של חיזבאללה על ישראל, שאמנם אינו שקול לאיום הגרעיני האיראני אך קרוב הרבה יותר.
בן מנחם טוען גם הוא כי ישראל נמנעת מתקיפת מרכזי הייצור בלבנון מחשש להתקלחותה של מלחמה כוללת, וכי הקו האדום נחצה למעשה כבר מזמן על ידי חיזבאללה אשר מאיים באמצעות טיליו על מתקנים אסטרטגיים בתוך ישראל, מלבד בניין הקריה בתל אביב גם על הכור הגרעיני בדימונה ושדה התעופה נתב"ג. עוד מדגיש בן מנחם כי ה"ציר השיעי" בהובלתה של איראן למעשה מכסה את כל שטח ישראל בטילים בליסטיים ורקטות.
בדומה לאיראן ופרויקט הגרעין שלה, כך גם חיזבאללה באמצעות פרויקט דיוק הטילים נמצא במרוץ, שמעמיד מצידה את ישראל במרוץ משלה נגד הזמן, אך נסראללה עודנו שבוי בקונספציה שישראל תמנע מתקיפת מתקנים אלו מחשש למלחמה כוללת.
ישראל לפי בן מנחם צריכה להתריע בפני ממשלת לבנון והעם הלבנוני אודות הסכנה העומדת לפתחם ("השלכות הרות אסון") כאשר אלו מאפשרים את התרחשותה של פעילות עוינת זו על אדמתם ובין בתי מגוריהם.
בן מנחם חותם את מאמרו:
"לכן לישראל אין ברירה, היא צריכה להמתין לעיתוי המתאים ולהנחית במפתיע מכת נגד מקדימה על מתקני הטילים המדויקים של חזבאללה ויפה שעה אחת קודם."
תרחיש המלחמה הרב זירתית
לשורת פרסומים אלו מצטרפים גם שורה של תרגילים שצה"ל מקיים לאחרונה מצפון ועד דרום, אשר המרכזי שבניהם הנו תרגיל "חודש המלחמה" אשר יתקיים במהלך חודשי הקיץ וידמה מלחמה במספר חזיתות. בתרגיל ייקחו חלק כוחות צה"ל בסדיר ובמילואים מכלל הפקודים הזרועות והאגפים, וכן כוחות לוחמים באוויר, בים וביבשה, ובמהלכו ייבחן התרחיש של עימות מול רצועת עזה, המתפתח בהמשך לעימות מול חיזבאללה ופורץ גם ביהודה ושומרון.
שיא לשורת הפרסומים האחרונים התקיים בכנס של המכון לביטחון לאומי (INSS), במהלכו נפרש תרחיש (המכונה גם "משחקי מלחמה") של מלחמה אזורית כוללת.
מלחמה זו לפי התרחיש עשויה להתחיל במטח ירי טילים מעיראק לעבר ישראל אשר גובה את חייהם של כעשרה ישראלים, נוסף על ירי טילים לעבר מתחם השגרירות האמריקאית בעיראק שכתוצאה ממנו נהרג לוחם מארינס אחד, וכן שורה של פיגועי ירי בטיילת בדובאי כנגד תיירים בעיקר ישראלים, גם הם גובים נפגעים.
בתגובה לכך לפי התרחיש ישראל פותחת במסע תקיפות אוויריות מסיבי בסוריה ובעיראק של יעדי חיזבאללה ואיראן, אשר גובה נפגעים רבים, ובתגובה לכך חיזבאללה משגר רקטות לצפון ישראל. צה"ל מגיב גם הוא ותוקף מטרות חיזבאללה בלבנון, ובתוך כך גם משמיד את מפעלי דיוק הטילים.
חיזבאללה בתגובה משגר טילים לעבר תל אביב, תקיפה אשר גובה כ-12 קורבנות ישראלים. בתגובה מתקיימת תקיפה רחבה ישראלית, שעודנה (כך לפי התרחיש) מנסה שלא להיגרר לעימות רחב הרבה יותר.
בסופו של דבר ארה"ב גם היא מצטרפת לפי התרחיש למערכה כאשר מותקפת ותוקפת בתגובה את המיליציות הפרו איראניות במרחב, אך נשמרת עדיין שלא לתקוף באופן ישיר את איראן ומנסה כל העת להפעיל מנגנון לסיומה של המלחמה. פוטין מצדו מנצל את האירוע כדי לסמן את עצמו כשחקן מרכזי ומשמעותי, במאמץ דיפלומטי לסיום המלחמה.
הרמטכ"ל לשעבר גדי אייזנקוט בתגובה למשחקי המלחמה מעריך כי התרחיש המלחמתי צפוי להיות חמור אף יותר:
"קשה מאוד לראות מצב בו תגובה ישראלית לא מספיק נחרצת, כאשר משוגרים טילים לעבר תל אביב עם 16 הרוגים, זה תרחיש חמור מאוד שלא חווינו אותו גם ב-2006. אין ממשלה ישראלית שתוכל להכיל ולא להגיב בעוצמה רבה, גם בסיכון של הידרדרות והסלמה רחבה יותר" (מקור: N12)
את הדברים חותם הרמטכ"ל אביב כוכבי באומרו כי:
"זו הזדמנות וחובה מבחינתי להזכיר לאזרחי מדינת ישראל בצורה הכי ברורה שביום פקודה, במלחמה יפלו כאן הרבה מאוד טילים ורקטות וזה לא יהיה פשוט. אל מול האיום הזה אנחנו נעמיד תקיפה נרחבת ביותר, שתכלול את תקיפת הטילים הרקטות והאמל"ח בין אם בשטח פתוח ובין אם בצמוד או בתוך בניינים" (מקור: ערוץ 7)
הקו המחבר בין שורת הפרסומים שעמדנו עליהם כאן, נוסף על תסריטי המלחמה השונים והופעתם של מטוסי ה F-35 הישראלי בשמי לבנון ו B-52 האמריקאי בשמי המפרץ (בפעם השלישית, הראשונה בתקופתו של ביידן), וביקורו של מפקד פיקוד המרכז האמריקאי גנרל קנת' מקנזי בישראל היום (חמישי) מעידה על המתח האדיר אשר שורר בקרב מקבלי ההחלטות בישראל ובעלות בריתה, נוכח האיתותים לפיהם איראן אינה מוכנה יותר להשלים עם המציאות של הסנקציות ברקע משבר כלכלי חריף ומגפת הקורונה.
זו קיוותה כי החלפת הממשלים בארה"ב תקדם שינוי במדיניותה של ארה"ב כלפיה, ומשציפיותיה הולכות ומתבדות וארה"ב הנתונה בלחץ שלא לחזור להסכם הגרעין המקורי תעמיד תנאים נוספים, איראן תבקש להפר את הסטטוס קוו באמצעות התקדמות בהעשרת האורניום או לחילופין הפעלתן של שלוחותיה חיזבאללה בלבנון והחוט'ים בתימן נגד ישראל ובנות בריתה.
מקבלי ההחלטות והדרגים הביטחוניים ערים לכך ומעוניינים להרתיע בכל דרך אפשרית את איראן לקראת המו"מ בנושא הגרעין ומהאפשרות ליזום פרובוקציה צבאית.
בסבא"א מעריכים כי בתוך שבועות בודדים יכולה איראן להעשיר אורניום בשיעור של כ-20%, ובתוך כך איראן קורסת כאמור תחת נטל הסנקציות - שעון החול אוזל משני הצדדים ונדמה שכל הצדדים נמצאים נמצאים בגבם אל הקיר.
המצב הזה מסוכן. סימנים מצביעים על הקיץ כתקופה בה המתח יגיע לנקודת שיא. ישראל לא תוכל יותר להמתין כאשר איראן מוסיפה להעשיר אורניום וחיזבאללה מתקדם עם פרויקט דיוק הטילים. איראן מצידה ערה ללוח זמנים זה ובין כה וכה מצויה בלחץ אדיר הדוחק בה לפעול, כך שהיא עשויה לנסות ולהקדים אותו הרבה לפני בואו של הקיץ.
תגובות
הוסף רשומת תגובה