דילוג לתוכן הראשי

לא מספרים לכם בתקשורת: נאום נסראללה נועד ליצירת קואליציה ערבית נגד ישראל

נאומו של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה ב-3 לנובמבר לא היה נאום שנועד להתחמק מסיוע לפלסטינים והצטרפות למלחמה אלא המשך המאמץ האיראני ליצירת קואליציה פאן ערבית שתחתור תחת הסדר האזורי שמנסה לרקום ארה"ב ותעניק לחיזבאללה לגיטימציה למקרה שיבחר להיכנס למלחמה.

התקשורת הישראלית לא דייקה בניתוח שלה את נאומו של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה כנאום שנועד להתחמק באופן אלגנטי מהצטרפות חיזבאללה למלחמה.  הנאום הנו המשך למאמץ האיראני בהובלתו שר החוץ חוסיין אמיר עבדולהיאן לייצר קואליציה כלל ערבית שתחתור תחת הסדר האזורי שמנסה לקדם ארה"ב באמצעות הנחת צינור הנפט והסכמי אברהם אליהם אמורה להצטרף סעודיה בהמשך. 

הנאום כשלעצמו היה "פושר" לא מכיוון שנסראללה חושש ונמצא בלחץ כפי שטוענים מומחים באולפני הטלוויזיה, אלא כדי לפנות למדינות ערב המתונות שאינן מעוניינות לראות מלחמה אזורית ואינן מקבלות בעין יפה עידוד של חיזבאללה להתפתחות שכזו.  יתר על כן נסראללה הדגיש בנאומו כי פעולת הטרור של החמאס ב-7 לאוקטובר הייתה לחלוטין פלסטינית, לא כדי להתנער מהפעולה כפי שנטען - שהרי נסראללה הדגיש את תמיכתו הבלתי מסויגת בפעולת הטרור אותה הגדיר כ"הירואית" - אלא כדי לשלול טענות שנשמעות מפי גורמים במערב ובקרב מדינות ערב המתונות בדבר ידה הארוכה של איראן שמעורבת בפעולת החמאס כדי להסית את תשומת הלב מתוכנית הגרעין האיראנית.  נסראללה מבקש בעצם לומר למדינות ערב המתונות שאותן תיאוריות בדבר מעורבותה של איראן בלתי נכונות, ועל כן הן מוכרחות לכאורה לתמוך במלחמה מאחר והיא פלסטינית ונעדרת שיקולים זרים איראנים או אחרים. 

הסוגייה הפלסטינית הנה קונצנזוס בקרב מדינות ערב וחוצה מחנות וצירים פוליטיים. ניכר כי מי שעמד מאחורי פעולת הטרור של חמאס ידע כי יש בכוחה של החזרת הסוגייה הפלסטינית לקדמת הבמה לערער באופן משמעותי על הניסיון הישראלי-אמריקאי ליצירת סדר אזורי חדש באמצעות הסכמי אברהם, שמבקשים לעקוף את הסוגייה הפלסטינית. רה"מ נתניהו הדגיש לא פעם שהסכמים אלו מהווים הוכחה שניתן להתגבר על הווטו הפלסטיני על הסכמי שלום בין ישראל למדינות ערב. 

פעולת החמאס נועדה לערער את הציר האמריקאי-ישראלי ולחתור תחתיו. הוכחה לכך הנו הביקור של נשיא איראן איברהים ראיסי בסעודיה לרגל מפגש פסגה של ראשי המדינות האסלאמיות כדי לדון בסוגיה הפלסטינית.  נאום נסראללה מבטא גם את המעורבות האיראנית והרוסית במלחמה בעזה, כאשר במהלכו תוקף נסראללה את ארה"ב ומאיים לפגוע בנושאות המטוסים שלה. נסראללה מדגיש את מעורבותה ואחריותה של ארה"ב למתרחש ברצועת עזה. הטון התקיף כלפי האמריקאים והיומרה להתמודד עם נושאות המטוסים עשויים לרמז על גיבוי וייתכן שאף מעורבות רוסית במהלכים של חיזבאללה. רק לאחרונה נודע על כך שרוסיה עשויה לספק נשק נגד מטוסים לחיזבאללה. 

הנאום נועד לבטא תהליך מדיני רחב היקף להובלת קואליציה פאן ערבית שתתמוך ותעמוד מאחורי הצעותיה של איראן לפתרון המשבר, ובעיקר חתירה להפסקת אש וקיום משא ומתן על סוגיית החטופים. בנאום קיים מאפיין בולט לפיו נסראללה מצפה ממדינות ערב המתונות לתמוך בצעדים בלתי מלחמתיים נגד ישראל, למשל ביטול קשרים דיפלומטיים, כלכליים ואחרים עם ישראל. אין זה מקרי שנסראללה בפנייתו למדינות ערב המתונות עושה מאמץ להניח בקדמת הבמה מאפיינים אשר מותאמים לאוזניים הסעודיות, המצריות או הירדניות; הדגשת הצורך בצעדים בלתי מלחמתיים נגד ישראל, הדגשת ההובלה הפלסטינית של המלחמה (בעוד וחיזבאללה לכאורה נשרך מאחור), ולבסוף הדגשת הפעולות המלחמתיות של המליציות ושאר הארגונים הא-מדינתיים נגד ישראל כצעדים ספונטניים לכאורה כחלק מהבעת סולידריות ולא מערכה מאורגנת איראנית. 

באופן הזה הנאום בעצם מנטרל התנגדות מקרב מדינות ערב המתונות לכל מהלך צבאי התקפי נגד ישראל שעשוי להינקט בהמשך, כאשר זה יוצג כחלק מהבעת סולידריות ספונטנית ובלתי מאורגנת, וכתגובה להתפתחויות אשר אותן מובילות ישראל וארה"ב. 

המסר העיקרי של נסראללה הנו שעל מדינות ערב המתונות לתמוך בהצעה האיראנית להפסקת אש מיידית שמשמעותה ניצחון של חמאס על ישראל. מסר זה עשוי ללמד על כך שבניגוד לדעת המומחים נאום נסראללה בהחלט עשוי לבשר על התפתחות שאיננה חיובית, זאת מאחר שאך לפני שבוע ימים ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי אמר בראיון לסוכנות ידיעות צרפתית שקיים מרוץ בין האפשרות של הפסקת אש לאפשרות של הרחבת המלחמה. 

המסר העיקרי אותה מובילה איראן במסע הדילוגים של שר החוץ שלה ברחבי המזה"ת הנו שהמוסדות הבינלאומיים אינם עושים די כדי לעצור את המלחמה בעזה. בנאומו ביום שישי חזר נסראללה על מסר זה. נשיא רוסיה פוטין גם כן הדגיש את מחויבותה של הקהיליה הבינלאומית לעצור את האסון בעזה. אם נחבר את הנקודות נקבל תמונה לפיה איראן עושה מאמץ לאחד קואליציה שתקרא באופן ברור לאו"ם לפעול כדי לעצור את המלחמה בעזה.  נסראללה בנאומו התייחס גם כן למוסדות הבינלאומיים כאשר ציין את חוסר התוחלת שלהם לשפר את תנאי החיים של הפלסטינים לאורך 17 שנות מצור ברצועת עזה.  לשיטתו של נסראללה הפלסטינים נדחקו הצידה והוזנחו על ידי הקהילה הבינלאומית, ועל כן פנו לפעולה שוברת שיוויון שתכליתה שבירת הקיפאון והחזרת הסוגיה הפלסטינית לקדמת הבמה. כעת מבקש נסראללה להשיג תמיכה כלל ערבית מקרב מדינות ערב המתונות ומדינות הציר הטורקי-קטארי בקו לפיו היעדר פעולה מצד המוסדות הבינלאומיים לא מותירות לכאורה ברירה אלא לפנות למישור הצבאי. 

מסע הדילוגים של שר החוץ האיראני, התמיכה הבלתי מסויגת הרוסית בפעולת חמאס ובפלסטינים, ולבסוף נאומו של נסראללה ביום שישי, כולם נועדו להתכנס לכדי שני מסלולים עיקריים - הפסקת אש מיידית או פעולה צבאית של ארגוני ציר ההתנגדות בגיבוי צבאי רוסי ואיראני (באמצעות משלוחי נשק) לצד גיבוי דיפלומטי ערבי. איראן סבורה שככל והאו"ם ייכשל בהשגת הפסקת אש תוסר ההתנגדות הנחרצת בקרב מדינות ערב המתונות למהלך צבאי נגד ישראל. 

למעשה, פעולותיו של חיזבאללה בשטח מאששים את הערכה שהארגון נערך למתקפה על ישראל; ירי צלפים על מצלמות וירי טילים על אנטנות, בלונים ואמצעי תצפית ומודיעין נוספים.  במהלך השנה האחרונה השלים חיזבאללה את פריסת כוחותיו על הגבול עם אלפי לוחמי כוח רדואן מוצבים בקו הקדמי. האם מיקומם השתנה לאחר תחילת המלחמה? לא ברור בשלב הזה. עם זאת, פריסת הכוחות לצד האימונים המתוקשרים, ההתבטאויות נגד ישראל מצד בכירים בחיזבאללה, ובעיקר העובדה שפעולת חמאס כללה בסופו של דבר טקטיקה צבאית של הארגון, עשויים להצביע על היערכות ותכנון מוקדמים של כלל ארגוני ציר ההתנגדות למערכה שהעיתוי שלה טרם התברר עד ליום ה-7 באוקטובר. ייתכן גם שחלק מפעולת ההונאה הייתה לגרום למערכת הביטחון הישראלית להביט צפונה. ההטרדות היומיות, ירי טילי הנ"ט, חדירת המחבל והפיגוע בצומת מגידו, ייתכן ונועדו ליצירת מסך עשן למה שמתארגן בדרום. 

מי שעוקב אחר ערוצי החדשות המסורתיים בישראל יכול לזהות קונספציה חדשה לפיה חמאס החליט על דעת עצמו ובלי לשתף אחרים לצאת לפעולה שהפתיעה את חיזבאללה ואיראן, ומאחר וחיזבאללה לא נכנס למערכה ביומיים הראשונים לפריצתה, אין לו אינטרס להיכנס בשלב הזה כאשר אלמנט ההפתעה נעדר וכוחות צה"ל פרוסים על הגבול.  

כעת לשאלה הגדולה: האם האיומים הישראלים ופריסת הכוחות על הגבול מרתיעים את נסראללה?

כדי לענות על כך צריך ללכת לנאומיו של נסראללה, כולל זה האחרון, שם הוא חוזר בעקביות על המסר לפיו הוא לא חושש מעימות עם ישראל בשל שתי סיבות מרכזיות: ראשית, הוא מאמין שכל עימות עם ישראל הנו עימות שייכפה על חיזבאללה, לבנון והאומה הערבית, יזכה ללגיטימציה מצד מדינות ערב, ויתרחש רק לאחר מיצוי ההליך הדיפלומטי. שנית, נסראללה סבור שבמידה והמלחמה תיכפה עליו לבנון אמנם תיהרס אבל החולשה של חיל היבשה בצה"ל תעמיד מכשול ממשי בפני שאיפתה של ישראל להשמיד את הארגון, ומנגד כוחות היבשה של חיזבאללה, שיצטרפו למליציות הפרו איראניות ולפלסטינים באיו"ש, עזה, וחלק קטן מישראל עשויים להכריע את הכף לרעתה של ישראל. נסראללה מאמין שמלחמה שיקחו בה חלק כלל הארגונים מציר ההתנגדות תביא לסופה של מדינת ישראל.

שאלה מרכזית נוספת - כיצד תתחיל המערכה, האם באירוע דרמטי וגדול כגון ה-7 לאוקטובר או באופן הדרגתי? אם להתבסס על ניסיון העבר, כאשר חמאס איים בטרם המבצע שלו להעניש את ישראל על הפגיעה באסירים ובמקומות הקדושים ולבסוף ביצע מתקפת פתע, ההערכה שלי היא שחיזבאללה יפעל באותה מתכונת של אזהרות פומביות לצד פעילות דיפלומטית וביום פקודה יפתח במערכה שתכלול מכת פתיחה גדולה.

תגובות

המאמרים הכי נצפים

לקראת הרחבת המלחמה: חיזבאללה נערך להיכנס למערכה

עם כניסתה של ישראל באופן קרקעי לרצועת עזה יפתח ארגון הטרור חיזבאללה במערכה צבאית נגד ישראל אליה יצטרפו כלל ארגוני "ציר ההתנגדות". ישראל עומדת בלב התוכנית הסינית-רוסית-איראנית לשינוי הסדר העולמי. לאחר שאוקראינה כמעט והושמדה לחלוטין התחנה הבאה היא ישראל. כל הסימנים מצביעים על כך שכניסה קרקעית של ישראל לעזה פירושה מלחמה אזורית רחבה. התבטאויות מצד ראשי חיזבאללה רמזו על כך שכניסה קרקעית של ישראל לרצועת עזה תהווה חציית קו אדום שתביא להתערבות צבאית מצד הארגון, ולצד זאת דיווחים ברויטרס, אתר וואלה הישראלי ואל-מיאדין הלבנוני אודות התבטאויות חריגות למדי של שר החוץ האיראני עבד אל-להיאן.   בשיחת טלפון עם שר החוץ הסיני אמר עבד אל-להיאן כי " אם התוקפנות הישראלית על עזה לא תיפסק, אף אחד לא יכול להבטיח שהמשבר לא יתרחב באזור" , ובשיחות עם אמיר קטאר וראש ממשלת עיראק אמר כי "אנחנו הבטיח לגורמים השונים שאם הפשעים הישראליים לא ייפסקו מיד, אז ידה של ההתנגדות על ההדק". בהצהרה לתקשורת אמר עבד אל-להיאן כי במידה וההתקפות של ישראל על רצועת עזה לא יפסקו "ידה של ההתנגדות על

האם ארה"ב מפעילה לחץ להפסקת אש בשל אולטימטום של חיזבאללה לפתוח במלחמה?

לאחרונה מתרבים הדיווחים אודות לחץ אמריקאי על ישראל להפסקת אש בת מספר ימים לצורך עסקה לשחרור חטופים. מה עומד מאחורי הלחץ הזה והאם הועבר לארה"ב אולטימטום מצד חיזבאללה לעצירת המלחמה בעזה?  הלחץ האמריקאי להפסקת אש נמשך כל העת, שיאו הגיע בשבוע שעבר עם ביקורו של מזכיר המדינה האמריקאי אנטוני בלינקן.   ניסיון העבר במשברים בין ישראל ללבנון מלמד על עמדה ניטרלית לכאורה של ארה"ב שהופכת לא פעם למעשה למנוף לחץ על ישראל. כך למשל במשבר לפני שנה לקראת החתימה על הסכם הגז בין ישראל ללבנון, העיתון מעריב דיווח על התרעה חמורה של המודיעין האמריקאי בדבר היערכותו של ארגון חיזבאללה לפעולה צבאית נגד ישראל, שמשמעותה מלחמה. ההתרעה התבססה על שינוי בפריסת הכוחות של חיזבאללה שמלמד על נכונותו לפתוח במערכה חדשה בצפון. לפי הדיווח המודיעין העביר אזהרה חמורה לממשל האמריקאי וזה באמצעות נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הפעיל לחץ על רה"מ דאז יאיר לפיד והפציר בו להאיץ את המשא ומתן .   בהמשך לאותו דיווח צוין כי "סוכנות הידיעות הלבנונית "נהרנט" דיווחה מוקדם יותר השבוע כי ארגון הטרור חיזבאללה לא יפעל

האצת הנורמליזציה המסתמנת בין ישראל לערב הסעודית: היערכות לקראת פרובוקציה של חיזבאללה

היערכות גבוהה נרשמת בימים האחרונים נוכח חשש הולך וגובר מפני פרובוקציה של חיזבאללה בימים או בשבועות הקרובים בשל כישלון המאמצים להביא לידי מו"מ בין ארה"ב לאיראן בנושא הסכם הגרעין והסנקציות על איראן. ברקע ההאצה המסתמנת בנורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית התנגשות צבאית מול חיזבאללה הופכת לאפשרות ממשית. שר הביטחון וראש הממשלה החליפי בני גנץ סייר אתמול בגבול הצפון באוגדה 91, במהלכו נפגש עם מפקד פיקוד צפון אלוף אמיר ברעם ועם מפקד אוגדת 91 תא"ל שלומי בינדר . עם סיום הסיור בהצהרה לעיתונות הזהיר גנץ את מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה מפני מימוש איומיו בימים האחרונים: "אני מסיים הערכת מצב בעוצבת הגליל ששומרת על הגבול הרגיש ביותר לישראל בימים אלו. אם האיומים של נסראללה וחיזבאללה יהפכו למעשים – התוצאה תהיה כואבת לחיזבאללה, לראשיו, ולצערי גם לאזרחי לבנון שחיזבאללה משתמש בהם כמגן אנושי כשהוא מחביא מתחת לבתים שלהם מצבורי נשק וטילים. " אזהרה זו של גנץ באה ברקע המתיחות אשר הגוברת בגבול הצפון בשל החשש מפני פרובוקציה שעשויה ליזום איראן באמצעות חיזבאללה ברקע כישלון המאמצים לה

ישראל שוקלת להנחית מכת מנע על חיזבאללה

מבצע "עלות השחר" נועד להעביר מסר לחיזבאללה שישראל ערוכה לעימות גם בתקופת בחירות ואם תידרש לכך עשויה להנחית מכה מקדימה על חיזבאללה באם תרגיש מאויימת. חיזבאללה בתגובה מכניס לא רק את כוחותיו לכוננות אלא גם את שאר ארגוני הטרור ב"ציר ההתנגדות".  מבצע "עלות השחר" התחיל במתקפת פתע של חיל האוויר ובהריגתו של מפקד הגזרה הצפונית ברצועה תייסיר אל־ג'עברי.  יום למחרת צה"ל התנקש בחייו של מפקד הגזרה הדרומית חאלד מנסור. לציבור הישראלי נאמר שהרקע למבצע היה איום קונקרטי לפיגוע נ"ט לאור מעצרו של בכיר הארגון בסאם א־סעדי, אולם כבר עם תחילתו של המבצע התראיין דובר צה"ל רן כוכב וציין כי למעשה "הכל היה מתוכנן". ישנן מספר שאלות שנוגעות למידת התכנון של המבצע. צה"ל והממשלה בגרסה הרשמית טוענים כי המבצע תוכנן לאחר תחילתו של המשבר עם מעצרו של בכיר הגא"פ בסאם א־סעדי והאיומים בהסלמה, אולם ייתכן בהחלט שמערכת הביטחון תכננה את המבצע כתשובה לאיומי חיזבאללה.  ישנו בסיס מוצק להניח שלמעשה ישראל ביקשה להתעמת עם הג'יהאד האסלאמי ולהגיע להסלמה מולו כדי לפגוע

פרטים חדשים אודות הפשרה המסתמנת בין ישראל ללבנון בהסכם התיחום הימי

המתווך הוכשטיין מסר את טיוטת ההסכם אתמול (יום א') לצדדים.  מסתמנת פשרה ישראלית להותיר את "קו המצופים" כסטטוס קוו וללא הכרה בינלאומית, ומנגד פשרה לבנונית להותיר את זכות הוטו בישראל על הפעלת אסדת "קאנא", תמורת הבטחה ישראלית שלא להכשיל את שאיבת הגז בצד הלבנוני.   המתווך האמריקאי עמוס הוכשטיין עתיד למסור את טיוטת ההסכם לאחר שנערכו בו השינויים בהתאם לדרישות הישראליות והלבנוניות. שתי סוגיות המחלוקת: "קו המצופים" וסוגיית הפיצויים עתידות להיפתר באמצעות הותרת הקו על כנו במסגרת "סטטוס קוו", ומנגד התחייבות ישראלית שלא להכשיל את שאיבת הגז משדה "קאנא".   כאמור, שתי נקודות המחלוקת, עליהן ישראל איננה מוכנה להתפשר, נוגעות לקו המצופים, קרי אזור החיץ שישראל מבקשת להשאיר על כנו, וסוגיית הפיצויים שמגלמת בתוכה את הזכות הישראלית להטיל וטו על הפעלת אסדת "קאנא" עד שלא יושגו הסכמות בינה לבין חברת האנרגייה "טוטאל".   קו המצופים מתייחס לקו 1, אותו הניחה ישראל באופן חד צדדי לאחר פינוי דרום לבנון בשנת 2000, ולאחר מכן בשנת 2011 הגישה אותו כקו

הודעת יו"ר האופוזיציה נתניהו שמה קץ למדיניות העמימות הישראלית ומעמידה בסכנה את הסכם התיחום הימי

שבירת שתיקתו של יו"ר האופוזיציה נתניהו באשר למשבר התיחום הימי מסמנת את תחילתו של מאבק ציבורי ופוליטי חסר תקדים בישראל באשר להסכם ומאותתת לחיזבאללה שלאור הסבירות הגבוהה לחזרתו של נתניהו לראשות הממשלה, במידה וההסכם לא ייחתם בתקופה הקרובה ייתכן ולא ייחתם כלל.  במקביל מתקיים המסלול המשפטי שגם הוא איננו מבשר טובות מבחינת הממשלה - תקדים מזוז שבו בג"צ דחה את עמדת המדינה המיוצגת על ידי היועצת המשפטית לממשלה גלית בהרב-מיארה, ופסל את מועמדותו, עשוי לנבא את עמדתו ביחס לסמכויות ממשלת מעבר לחתום על הסכם עם מדינת אוייב כחודשיים לפני הבחירות.  יו"ר האופוזיציה וראש מפלגת הליכוד בנימין נתניהו פרסם ביום רביעי (21/9) פוסט בעמוד הפייסבוק שלו, בו טען כי ראש הממשלה לפיד נכנע בפני איומי מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה ונעתר לדרישתו שלא להפעיל את מאגר "כריש" וכן מוסר לידי חיזבאללה מאגר גז בשווי של מליארדי דולרים: אזרחי ישראל, יש לי הודעה מאוד מדאיגה עבורכם: לפיד התקפל לגמרי מול איומי נסראללה. נסראללה איים עליו שאם נפעיל את מאגר "כריש" לפני שנחתום על הסכם גז עם לבנון הוא יתקו

לקראת נאום נסראללה: פרטים חדשים אודות ההסכם המתגבש בין ישראל ללבנון

על פי טיוטת ההסכם המתגבש שהוגשה היום בבוקר בביירות, לבנון תפצה את ישראל בגין חלקה היחסי בשדה "כנא", ומנגד דרישתה של ישראל באשר לאזור חיץ ביטחוני בקרבת הגבול לא תיענה. מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה עתיד להגיב היום להסכם שמסתמן כ"הישג גדול ללבנון". שלב הבדיקה באסדת "כריש" יחל השבוע וממשלת ישראל נכנסת למרוץ נגד הזמן, במהלכו תידרש להגיע להחלטה האם להתחיל לשאוב עוד בטרם הושג הסכם.   שגרירת ארה"ב בלבנון דורתי שיי הגישה היום (יום שבת) את טיוטת ההסכם שגובשה על ידי האמריקאים לנשיא לבנון מישל עוואן, עם שינויים והתאמות בהתאם לדרישות שני הצדדים. על פי כלי התקשורת בלבנון, הדגשים העיקריים בטיוטת ההסכם הנם הסכמה על כך שקו 23 וצפונה מכך יהיה שייך ללבנון, בעוד ודרומה מכך יהיה שייך לישראל. עם זאת, שדה "כנא" אשר על פי המתווה חלקו הדרומי נמצא בתוך שטחה של ישראל יוחרג ויהיה שייך כולו ללבנון. לחילופין שדה "כריש" יהיה שייך כולו לישראל.  המחלוקת בין ישראל ללבנון עמדה עד כה על מספר סוגיות. הסוגייה הראשונה הנה סוגיית הפיצויים שלכאורה מגיעים לישראל לאור חל

פוטין חותר להכרעה מהירה באוקראינה ומעבר לשלב הבא - הבערת המזרח התיכון

ביום השישי של המלחמה גוברת הערכה כי פוטין ישקול להעניק "אור ירוק" לבנות בריתו במזרח התיכון כדי להצית חזיתות נוספות מול המערב.  רוסיה מגבירה את קצב הלחימה ומפציצה ערים מרכזיות באוקראינה, במקביל מדינות המערב ממשיכות לבודד את רוסיה באמצעות סנקציות כלכליות משתקות וחרם דיפלומטי כמעט מוחלט.    רוסיה מעלה הילוך בלחימה ונמצאת בגבה אל הקיר עם כניסתן לתוקף של הסנקציות הכלכליות וההכרזות מצד האיחוד האירופי על הזרמת ציוד ונשק לאוקראינה, וכן הגברת הנוכחות של נאט"ו במדינות הסמוכות לרוסיה כגון רומניה וליטא.  פוטין עשוי להורות על פתיחת חזית נוספת מזרח תיכונית כדי להפעיל מנופי לחץ נוספים על ארה"ב והמערב, באמצעות מתן "אור ירוק" או "יד חופשית" לבנות הברית של רוסיה במזרח התיכון:  איראן, סוריה ושלוחותיה (חיזבאללה, חמאס, הגי'האד האסלאמי, המילציות האיראניות בעיראק ובסוריה, והחוט'ים בתימן) להבעיר את השטח.  הראשון שהתבטא בכיוון זה הוא שגריר ישראל לשעבר ברוסיה ואוקראינה צבי מגן, שהעריך בשני ראיונות שהתקיימו בחדשות 12 (יום חמישי 24.2 ומוצאי שבת 26.2) כי "פוטין

ישראל נכנסת להפסקת אש ונערכת להמשך המערכה האיראנית

ביומו השביעי להפסקת האש, בעוד האוכלוסייה המתגוררת ביישובים בסמוך לגדר ברצועת עזה מלקקים את פציעהם, והתושבים העזתים מתאוששים מלחימה קשה שארכה בסבב האחרון 11 ימים, מציגים ראש תנועת החמאס בעזה יחיא סנוואר ומזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה חזית אחידה מול ישראל. באורח לא מפתיע ההתייחסות של התקשורת הישראל בלגלוג והתנשאות, בעיקר לנאומו של נסראללה שלא הפסיק להשתעל, מחטיאה שוב את עיקרי הדברים.  הגישה הרברבנית הישראלית הטיפוסית בימים אלו מעוררת דאגה, ומתעלמת מהתפתחויות דרמטיות המתרחשות לנגד עניה של ישראל בגבולות הדרומיים, המזרחיים והצפוניים של ישראל, המסתמנות כמספר חזיתות שמעליהן מנצחת איראן ש פרסה מטרייה רחבה מעל האירועים. התקשורת הישראלית מבקשת לעסוק בזוטות, בשיעולים של נסראללה, באומץ של סנוואר שיוצא ממחבואו לאחר איומים לחסלו, ובפלונטר הפוליטי בישראל, ומייצגת היטב את הלך הרוח בישראל שאולי מזכיר במעט את זה שקדם למלחמת יום הכיפורים.  מנגד לשאננות והזחיחות הישראלית מקדמת איראן מהלכים במטרה לפגוע בתוכנית הישראלית לסכל את הסכם הגרעין, ולנקום את שורת הפעולות הארוכה נגד מטרות ואישים איראניים לאורך שמו