![]() |
תקיפה נוספת המיוחסת לישראל הלילה בפאתי דמשק בסוריה מעלה את השאלה: האם סעודיה מעכבת בכוונה תחילה את חימום היחסים הרשמי עם מדינת ישראל ומתנה את הסכם הנורמליזציה בפעולה צבאית ישראלית נגד יעדי חיזבאללה בלבנון?
המיליארדר חאלף אל-אבטור הבעלים של קבוצת AL-HABTOR (אחת החברות המצליחות במפרץ) הוא אחד האישים החזקים והמשפיעים בדובאי ובכלל במפרץ. אל-אבטור העניק ב-26 לנובמבר 2019 ראיון לשלומי זייאנץ כתב חסיד ברסלב של מגזין "עמי" היוצא לאור בשפה האנגלית עבור הקהילה היהודית חסידית בארה"ב.
במהלך אותו ראיון תהה אל-אבטור מדוע "ישראל אשר יודעת ומכירה את מיקומי מחסני האמל"ח של ארגון הטרור חיזבאללה איננה תוקפת אותם?".
בראיון נוסף שהעניק אל-אבטור לכלי תקשורת ישראלי עם עיתונאי חדשות 13 אודי סגל, אמר את הדברים הבאים:
"איראן תומכת בכל הטרוריסטים בעולם.. אישית, אני מתנגד למלחמות, אבל אני תומך במחיקתם של כל הטרוריסטים מעל פני האדמה.. חיזבאללה שולט בכול, וכל עוד הם שם אז אין לנו יכולת לסייע. מישהו חייב להיפטר מהם, והמדינה היחידה, לדעתי, שיש לה גבול משותף עם לבנון היא ישראל. אז ישראל צריכה לטפל בחיזבאללה. זה יאפשר לישראלים וללבנונים להתקרב אלה לאלה".
אל-אבטור ביטא למעשה את התחושות והלך הרוח בימים אלו במפרץ. כאחד האנשים בעלי העוצמה וההשפעה הרבים ביותר באזורינו לא יהיה זה מופרז להעריך שאוזנם של המנהיגים ומקבלי ההחלטות קרויה אליו.
![]() |
המליארדר חאלף אל-אבטור בראיון למגזין עמי. צילום מסך: Ami Magazine |
עיקרון ההדדיות: ככל שישראל תיזום יותר כלפי איראן וחיזבאללה כך היחסים עם המפרציות יתהדקו ויהפכו לגלויים יותר
במאמר שפרסמנו אודות אל-אבטור כאן עמדנו על הקשר בין שרשרת האירועים שהחלה ב-21 ליולי השנה עם הריגתו של פעיל חיזבאללה עלי מוחסן בסוריה בתקיפה שיוחסה לישראל, והמשכה בניסיון נקמה של חיזבאללה בגזרת הר דוב ב-27 ליולי ובפיצוץ האדיר שהתרחש בביירות ב-4 לאוגוסט - לחימום היחסים בין ישראל למדינות המפרץ המתונות והסכמי הנורמליזציה.
חיזוק להערכה זו הגיע בראיון שקיים בכיר INSS (המכון לביטחון לאומי) ד"ר יואל גוז'נסקי בתוכנית "משחק חוץ" בערוץ הכנסת, במהלכו עמד על הסכם הנורמליזציה והעריך שקיימים בתוכו מספר סעיפים המתייחסים באופן ישיר לאיראן.
הסכם הנורמליזציה נידון בפורומים מצומצמים בממשל הישראלי ולא בפרלמנט (בכנסת) כפי שהדבר נהוג, במהלכם קרוב לוודאי נידונו מקרוב אותם סעיפים, אשר גוז'נסקי מעריך לגביהם כי הנם בעל פה ולא בכתב.
לאורך כל התקופה אנו עדים ללחץ בינלאומי הולך וגובר – כלכלי ומדיני – על ארגון הטרור חיזבאללה.
נוסף ללחץ זה מתקיים גם לחץ פנימי וביקורת מבית על הארגון. אלו מקבלים רוח גבית כל העת מבחוץ, למשל הנאום של רה"מ נתניהו בעצרת האו"ם ב-29 לספטמבר בו הציג את איום הטילים של חיזבאללה המאוחסנים לטענתו בפרוורי ביירות ועלולים לגרום לאסון נוסף בלבנון.
שיא הלחץ כלפי איראן וחיזבאללה הגיע ב-27 לנובמבר עם חיסול מדען הגרעין וראש תוכנית הגרעין האיראנית מוחסן פחריזאדה.
במהלך תקופה זו חתמה ישראל על הסכמי נורמליזציה עם מדינות ערב המתונות בחריין ואיחוד האמירויות, אולם סעודיה שהיא זו דחפה ועמדה מאחורי הסכמים אלו, באורח פלא לא ממהרת לנרמל באופן רשמי את קשריה עם ישראל.
רבים תוהים מדוע דווקא סעודיה שלה הקשרים המשמעותיים ביותר עם ישראל מהססת ומתעכבת עם חימום היחסים מול ישראל.
כאן המקום לחזור לראיון של אל-אבטור בו הוא קושר בין הצורך לתקוף את חיזבאללה בלבנון להתחממות היחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות.
נסראללה: טראמפ נתן "אור ירוק" לישראל וסעודיה לחסל אותי
בראיון שהעניק מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה לעיתון "אל מיידין", שארך כ-4 שעות, העיד נסראללה שקיים ברשותו מידע מודיעיני בדבר פנייה של הנסיך הסעודי בן סאלמן (MBS) לנשיא ארה"ב היוצא טראמפ בבקשה לאשר את חיסולו.
נסראללה מעריך שטראמפ אישר את הבקשה וישראל היא זו שתבצע.
להלן הדברים:
"עדויות מצביעות על כך שטראמפ עשוי לנקוט פעולה בימים הנותרים לנשיאותו.. ייתכן שמדובר בלוחמה פסיכולוגית אולם הכל בגדר האפשרי.. ערב הסעודית וישראל שותפות לרצח של סולימאני, ההתנקשות הנה חלק מתוכנית משולשת ישראלית-אמריקאית-סעודית. ישראל נתנה מידע וערב הסעודית נתנה כסף.. גם ארה"ב וגם ישראל מעוניינות לחסל אותי, לא רק אותי אלא גם מנהיגים אחרים בחיזבאללה"
קשה להעריך בשלב זה עד כמה דבריו של נסראללה מתבססים על נתונים אמתיים אולם נדמה כי ההיערכות בקרב "ציר הרשע" הכוללת אימונים ותרגילים אינטנסיביים שנוטלים בהם חלק מספר ארגונים (האחרון שבהם ארגון הטרור חמאס ברצועת עזה), יש בה כדי להעיד על ההיערכות הגבוהה.
נסראללה מדגיש בראיון את תחושת הדריכות באזהרה מפורשת לישראל: "אם ישראל תעז לפגוע במחסני הטילים המדויקים באזור אלבקאע חיזבאללה יגיב באופן קשה".
כבר למחרת ישראל אכן תקפה באזור זה, אולי כדי להעביר מסר. אולם התקיפה התבצעה בצידו המזרחי של גבול סוריה-לבנון בשטחה של סוריה ולא של לבנון.
בהנחה ויש משהו בדבריו של נסראללה וציר ישראל-ארה"ב-סעודיה אכן רקם תוכנית לתקיפת יעדי חיזבאללה בלבנון, צריך לשאול – האם סעודיה התנתה את הסכם הנורמליזציה בפעולה צבאית נגד ארגון חיזבאללה בלבנון?
הרי ברור לכל שהסכמי הנורמליזציה הנם הסכמים תועלתניים של אינטרסים משותפים שרובם ככולם מתייחסים לאיראן וגרורותיה במרחב.
אנו גם עדים להתמהמהות מצד סעודיה וצריך לשאול האם התמהמהות זו מטרתה ללחוץ על ישראל לקיים את החלק שלה (לכאורה) בהסכם?
![]() |
חסן נסראללה בראיון שקיים השבוע ל"אל-מיאדין". צילום מסך: וואלה! NEWS |
אם ישראל תחליט לתקוף את לבנון או מי מגרורותיה של איראן סביר להניח שהיא לא תספוג לבדה את התגובה שתבוא לאחר מכן, אולם אנו עדים בימים האחרונים לרף מתיחות אשר הולך ועולה בגבול הצפוני.
כך למשל במתיחות הגבוהה בשכונת הדאחייה במפקדת חיזבאללה בביירות, וכך גם בראיון חסר התקדים שהעניק מזכ"ל חיזבאללה נסראללה לפני כיומיים.
כעת אנחנו מתבשרים גם על תרגיל של 48 שעות ברמת הגולן של צה"ל, שהוא כאמור (כפי שתמיד אנחנו מדווחים בתרגילים מסוג אלו) תוכנן מבעוד מועד.
מיותר לציין שהדבר הזה איננו מרגיע את חיזבאללה שעדכן בעבר שתרגילים מסוג אלו מכניסים אותו לכוננות מלחמה עם ישראל.
עוד דבר שמדאיג הנו הכניסה לתוך תקופת בחירות בישראל, ותקופת המעבר של הממשלים בוושינגטון ב-20 לינואר, שבמהלכם יום השנה לחיסול מפקד כוח קודס קאסם סולימאני ב-3 לינואר.
זאת מבלי שציינו את החיסולים הכמעט יומיומיים בעיראק, ואת האיומים השונים שנשמעים במרחב, מתימן, ועד לבנון דרך עיראק וסוריה, וכן את התנועות הצבאיות הדרמטיות.
התקופה הקרובה, כבר כתבנו, הולכת להיות מתוחה במיוחד. נדמה שמנהיגי האזור מבינים זאת, אולם בכל זאת אינם מסוגלים להרשות לעצמם לסגת ומוסיפים ללכת "על הקצה". והדבר הזה כשלעצמו מדאיג מאוד.
תגובות
הוסף רשומת תגובה